Hírek

Ebben a szekcióban nem található cikk.

Csapatunk

Ez a képgaléria üres.

Hírek

Ebben a szekcióban nem található cikk.

2015. május 21. Két éve alakult Egyesületünk

Kétévesek lettünk! Ma van két éve, hogy néhányan összedugtuk a fejünket és úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk létrehozni egy kis közösséget! Mi, akik a Kárpát-medence más más régióiból jöttünk, mindezt azért tettük, hogy megismertessük veletek szülőföldünk kultúráját, hagyományait, szépségeit. Tagok mentek, újak jöttek. Akik, lehet csak "fogadott" határon túliak, de ugyanúgy magukban hordozzák a nemzeti érzelmeket, a hazaszeretetet, az identitás megőrzésének a vágyát! Tegnap este ünnepeltük szülinapunkat, ahogy illik tortával, gyertyával, pezsgővel, sok sok finomsággal! Jó volt veletek vissza és előre tekinteni! Folytassuk együtt azt az utat, amit elkezdtünk, továbbra is legyünk városunk aktív közössége!

 

2015. május 26. Ismeretlen Ismerős

Május 26-án kellemes, családias légkörben lezajlott az "ISMERETLEN ISMERŐS" programsorozatunk nyári szünet előtti, utolsó előadása.
Elsőként Sásné Tamás Erzsébetet hallgattuk meg. Előadása nyomán, a sok szép fotó segítségével képzeletben részt vehettünk egy erdélyi utazáson. A Békás - szorosán át Hargita megyéig, és megismerhettük Erzsike szülőföldjét, Székelyvarságot. A falu és környéke történetét, gyönyörű természeti kincseit, turista látványosságait, személyes emlékeket.
Kovács Csilla Székelyföld, Erdély legendáit gyűjtötte össze; a Bálványosvár legendáján át, Kőmíves Kelemenné és Drakula gróf történetéig.
Színes, érdekes és nagyon informatív előadásokat láttunk, hallottunk megint. Reméljük, mindenki szép élményekkel távozott és viszi jó hírét programunknak.
Szeptembertől újra várunk szeretettel minden érdeklődőt a sok szép, izgalmas előadásra!

2015. június 4. Trianon - Megemlékezés

Időben messze van tőlünk az a bizonyos június 4-e, de a közös gondolkodásban, a bennünket összekötő kollektív emlékezetben ott található. Mert azon a napon valami végleg megváltozott, mert e nap után már nem lehetett ugyanaz az ország, mint előtte volt. Az a június 4-e nemcsak azok életét változtatta meg, akik az új határokon túl rekedtek, akik az új országokból az anyaországba menekültek, hanem mindenkiét, aki itt élt akkor, él ma és még élni fog a jövőben. EGYESÜLETÜNK tagjai idén is megemlékezést szerveznek! Legyünk együtt a nemzeti összetartozás napján! Találkozzunk június 4-én fél hatkor a pécsváradi Művelődési Házban!

Bayerné Sipos Mónika szavai a Trianon Emlékműsor kapcsán:

Kissé megkésve, de annál nagyobb érzelemmel gondolok vissza emlékműsorunkra, amelyet egyesületünk tagjai állítottak össze, adtak elő, június 4-én, a Nemzeti Összetartozás napján, a Trianoni békeszerződés aláírásának 95. évfordulóján. Napok elteltével is visszacsengenek fülemben az általam elmondottak. Trianon következményeit visszacsinálni nem lehet, de meghaladni igen; ehhez az kell, hogy ne a múltba révedjünk az évszázados sérelmek miatt, hanem a jövőbe tekintsünk! Én hiszek abban, hogy közösen sikerül ezt a történelmi tragédiát feldolgoznunk, Móricz Zsigmond szavaival, kihevernünk, és a magyar nemzetre szebb, sikeresebb jövő vár.
Köszönet mindazoknak, akik a műsorban közreműködtek!

2015. augusztus 20.

 

Meghívásunkra városunkba látogattak Nagyberegről a Művészi Kerékpárcsoport tagjai és kísérőik. Az első nap Egyesületünk egy vacsorával vendégelte meg őket.

 

A második napon szentmisén, koszorúzáson és a városi ünnepségen vettünk részt. Délután a kerékpárcsoport Mecseknádasdon és Pécsváradon lépett fel. Izgalmas előadásukat a közönség 130 ezer forinttal jutalmazta, amit a fellépők nevében is köszönünk.

2015. szeptember 19.

Egyesületünk tagjai kárpátaljai borscs levessel várták a Határtalan Dézsma Lakoma résztvevőit a pécsváradi várban. Reméljük, Mindenki jól érezte magát és sok finom falatot fogyasztott!

2015. szeptember 29.

2015 szeptemberében újra indult a Zengővidéki Határon Túli Magyarok Egyesületének programsorozata, az "Ismeretlen Ismerős".
A beszélgetések, programok során megismerhetjük azokat az embereket, akik messziről jöttek, de itt élnek köztünk. Hallhatunk szülőföldjükről; megismerhetjük azt a vidéket, ahonnan származnak.
Szeptember 29-én Ilijin Petár a szülőföldjéről, a Vajdaságról tartott egy izgalmas, érzelmes előadást sok szép fotóval és verssel tarkítva.
Nagyon köszönjük Petárnak a színes előadást, és reméljük, mindenki kellemes élményeket szerzett. 
Várunk a következő alkalomra is minden kedves Érdeklődőt!

2015. október 9-10.

A Nagyberegi Középiskola igazgatója, Géczi Tihamér kedves meghívására, Egyesületünk tagjai és Pécsvárad Város képviselője Nagyberegen jártak.
A 2015. október 9-10-én megrendezett "Csipkebogyó és beregiszőttes Fesztivál" programjain vehettünk részt.
Köszönjük a szívélyes vendéglátást a nagyberegi Vendéglátóinknak és Pécsvárad Város Önkormányzatának az utazáshoz nyújtott segítséget!

2015. október 23.

Nemzeti ünnepünkön, október 23-án részt vettünk a városi ünnepségen, és koszorút helyeztünk el az 56-os Emlékműnél.
A délutánt finom kárpátaljai ételek mellett, tartalmas beszélgetéssel töltöttük.

2015. október 27.

Október 27-én újra részt vehettünk az "Ismeretlen Ismerős" soron következő előadásán.
Szabó Éva tanárnő a Csallóközről és Mátyusföldről mesélt, sok-sok érdekes információt tudtunk meg erről a vidékről.
Fűri Gizike szülőhelyéről, Garamszentgyörgyről és a Garam-menti gyökereiről beszélt nekünk, képekkel illusztrálva.
Köszönjük Nekik az élvezetes programot!

2015. december 1.

December 1- jén megtartottuk az "Ismeretlen Ismerős" rendezvénysorozatunk ez évi utolsó előadását.
Dr. Baumann Tímea a délszláv háború társadalmi emlékezetéről (a kopácsi magyar emlékezetközösségben) beszélt az összegyűlteknek.
Köszönjük emlékezetes, megható előadását!
Minden kedves Érdeklődőt sok szeretettel várunk 2016 januárjában is!

2015. december 12.

Az adventi várakozás jegyében karácsonyra készülődtünk szombaton. Helyi és környékbeli kézművesek karácsonyi portékájukkal várták azokat, akik még nem találták meg a megfelelő karácsonyi ajándékokat.

A pécsváradi Zeneiskola növendékei, a Nyugdíjasok Egyesületének Ének - és Tánckara, a komlói EGYMI pécsváradi Tagintézményének Színjátszó Köre és Egyesületünk tagjai színvonalas műsorral készültek az egybegyűlteknek. Köszönjük minden résztvevőnek a szép szereplést!

Az est zárásaként meghívott vendégeinket, a Felvidéki Klub tagjait, Pécsvárad város Önkormányzatának képviselőit egy vacsorára invitáltuk a Művelődési Központban.

Köszönjük Mindenkinek, aki eljött! Szép adventi készülődést kívánunk az elkövetkező napokban is!

 

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben, egészségben gazdag új esztendőt kíván a Zengővidéki Határon Túli Magyarok Egyesülete!

 

2016. január 26.: Ismeretlen Ismerős

Január 26-án Ilijin Petár személyes, érzelmekkel teli előadását hallgathattuk meg.
Köszönjük Neki és Mindenkinek, aki eljött!
Március 1-jén folytatjuk!

 

2016. február 26.

 

Wass Albert Felolvasó Estünkön szeretettel várjuk mindazokat, akik részt vennének a felolvasásban, illetve a kedves Hallgatóságunkat is!

Időpont: 2016. február 26., 18h
Helyszín: Városi Könyvtár-Pécsvárad
Érdeklődni lehet:
tel.: 70/533-1040
e-mail: zengovideki.hatarontuli@gmail.com

 

2016. március 15.

"Tiszteld a múltat, hogy èrthesd a jelent ès munkálkodhass a jövőn."
Kicsiny, aktív közössègünk tagjai is leróttàk tiszteletüket a '48-as hősök emlèke előtt. A városi ünnepsègen koszorút helyeztek el a Kossuth-szobornál.

 

2016. március 29. - "Ismeretlen Ismerős"-Temerin

Köszönjük Hajdú Valériának a színes, informatív előadást Temerinről. Bepillanthattunk a település történelmébe és megismerhettük mindennapjait, mai arculatát is. Köszönjük Mindenkinek, aki eljött! Április végén folytatjuk!

 

2016. április 26. - " Ismeretlen Ismerős" - Áldott kenyér

Köszönjük Ilijin Petárnak Kárpátaljáról szóló érdekes előadását. Köszönjük Mindenkinek, aki eljött! Május végén folytatjuk!

 

2016. május 31.-"Ismeretlen Ismerős"-Pünkösdi népszokások Erdélyben

Köszönjük Csatlós Istvánnénak, Éva néninek az erdélyi pünkösdi népszokásokról szóló előadását. Köszönjük Mindenkinek, aki eljött! A nyári szünet miatt szeptemberben folytatjuk.

 

2016. június 3.-Trianoni megemlékezés-A Nemzeti Összetartozás Napja

2010. óta ünnepeljük a Nemzeti Összetartozás Napját. A Zengővidéki határon túli Magyarok Egyesületének tagjai ünnepi műsorral emlékeztek pénteken a művelődési központban. Andrics Aliz önkormányzati képviselő beszéde után Bayerné Sípos Mónika, az egyesület elnöke foglalta össze az 1920. június 4-én aláírt szerződés történelmi és emberi következményeit. A jelenlevők a műsor után az első világháborús emlékműnél koszorút helyeztek el.

Ezen a napon ünnepelte Egyesületünk fennállásának harmadik születésnapját.

 

2016. június 27-július 1.-Nyári gyermektábor

Nagy sikerrel lezajlott a nyári gyermektáborunk, 16 gyermek részvételével.

 

2016. augusztus 20.

I. HATÁRON TÚLI MAGYAROK KULTURÁLIS FESZTIVÁLJA
PÉCSVÁRADON
(A részletes programról később nyújtunk tájékoztatást.)

 

Sikeresen lezajlott Pécsváradon az I.Határon Túli Magyarok Kulturális Fesztiválja. Köszönjük a részvételt és a fellépést, valamint a szervezésben nyújtott sok segítséget: Zádori Jánosnak, városunk polgármesterének; Gászné Bősz Bernadettnek, városunk alpolgármesterének; Andrics Alíznak; Dr. Bíró Ferencnek; Bognár Gyöngyvérnek; Fűri Ferencnek;Tóth Györgyinek; László Miklósnak; a nagyberegi delegáció tagjainak; az ifjú kerékpárosoknak; az alfalusi néptáncegyüttesnek és vezetőjének; a csúzai néptáncegyüttesnek és egyesületünk tagjainak. Reméljük, a pécsváradi és környékbeli lakosok, valamint a többi résztvevő is szép élményekkel gazdagodott! Köszönjük Mindenkinek!

2016. szeptember 24.

Határtalan lakoma

Egyesületünk immár hagyományosan részt vett a Pécsváradi Várban megrendezésre kerülő "Határtalan lakomán". Finom falatokkal, kürtőskaláccsal és erdélyi csorba levessel vártuk a népes vendégsereget. Jövőre folytatjuk.

 

2016. szeptember 28.

Imeretlen ismerős

Ma folytatódott az "Ismeretlen Ismerős" programsorozatunk. Köszönjük Karakas Pataki Viktóriának érdekes, személyes előadását a Vajdaságban élő magyarok helyzetéről. Köszönjük Ilijin Petárnak és kedves feleségének, Mártának a szervezésben nyújtott sok segítségét! Remèljük, jól érezte magát kedves nézőközönségünk is. Hamarosan folytatjuk.

Hírek

Ebben a szekcióban nem található cikk.